Ebeveyn Rehberi

Anaokuluna başlama ve uyum dönemi hem çocuk hem aile açısından oldukça önemli ve zor bir süreçtir. Çocuk ilk kez evinden farklı bir ortamda vakit geçirmekte, bireyselliğini kazanmaya çalışmaktadır. En önemlisi de en güçlü güven bağını kurduğu annesinden ayrı kalmak zorunda kalmaktadır. Çocuğun Anaokuluna ilk başladığı 10-15 günlük süre adaptasyon dönemidir. Bu süreçte ebeveyn tutumları oldukça önemlidir. Anne-baba ilk ayrılma anında kararlı olmalı, öğretmenlere güven duyarak çocuk direnç gösterse dahi ayrılmasına izin vermelidir.

Adaptasyon dönemi aşamalı şekilde gerçekleşmektedir. Anne, baba veya çocuğun eşit derecede bağlı olduğu kişi ve çocuk ilk hafta boyunca okulun içinde, bahçede, sınıfta birlikte vakit geçirirler. Çocuk öğretmeniyle bağını güçlendirdikçe anne önce çocuğun onu görebileceği bir noktada çocuğu ve öğretmenini izlerken;  zamanla ofiste, bahçede, başka bir sınıfta vs. beklemeye başlamaktadır.

Bu önemli süreçte sizlere yardımcı olabilecek bazı öneriler;

Çocuğun okula başlamadan önce bu fikre alışmış olması oldukça önemlidir. Okuluyla ilgili anne ve babadan sürekli duyacağı olumlu görüşler çocuğun buraya güvenmesini kolaylaştıracaktır.

Çocuğun erken yaşlarda yaşadığı bu deneyimin onun için ne kadar zor olabileceğini göz önünde bulundurarak anlayışlı ve sabırlı davranmalıyız. Her çocuğun birbirinden farklı olduğu gerçeğini göz önüne alarak, çocuğu kimseyle kıyaslamamalıyız.

Anne babanın çocukla birlikte okulu gezmesi, bulunacağı ortamı en güvendiği kişilerle görüp tanımaya çalışması iyi bir başlangıç olacaktır. Bu sırada okulla ilgili özendirici konuşmalar yapılması, anne babanın kendi okul hayatlarından örnekler vererek aynı deneyimleri paylaşmış olmaları çocuğun okul fikrine daha da ısınmasını sağlayacaktır.

Çocuğun okula karşı ilk düşünceleri oluşurken anne veya babasını okulda görmesi, onu birinin beklediğini bilmesi güven ortamı oluşturacaktır. Ayrıca ebeveynlerini öğretmenleriyle, psikologla ve müdürlerle konuşurken görmesi onlara karşı güven duymaya başlamasını sağlayacaktır.

Çocuğu günlük süreçle ilgili dürüst bir şekilde bilgilendirmek oldukça önemlidir. İlk günler onu okulda bekleyeceğinizi söyleyip, okuldan uzun süreliğine uzaklaşmamalısınız. Ebeveynler ilk birkaç günün sonunda çocuğa bilgi vererek kısa bir süre için okuldan ayrılabilirler. Aşamalı bir geçiş süreci izleneceği için bu süre çocuğun özelliklerine göre belirlenip, ebeveynin okuldan ayrılma süresi giderek artar. Bu dönemde okul psikoloğuyla sürekli iletişim halinde olmak ve süreci yönlendirmesine izin vermek gerekmektedir.

Adaptasyon dönemi çocuklara olduğu kadar ebeveynler için de zorlu ve önemli bir süreçtir. Ebeveynlerin sakin, kararlı ve sabırlı bir tutum göstermesi en önemli kilit noktalarından biridir. Adaptasyon süreci, ebeveyn, psikolog, okul idaresi ve öğretmen işbirliğinin doğru kurulması sonucunda sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir.